Սարերի գարունը մեկ գավաթի մեջ
facebook share
 
green tea  
 

Նռնածաղկով թեյ


Մասուրի թեյ


Լեռնային
խառնուրդ



Ուրցի թեյ


Ուրցի և Մոշի
տերևների թեյ



Դաղձի թեյ


Նռնածաղկով թեյ


Հումքը հավաքված է Հայաստանի էկոլոգիապես մաքուր բարձրադիր լեռնային շրջաններից: Այն մշակված է ավանդական եղանակով` առանց քիմիական միջամտության:

Պատրաստման եղանակը`

մեկ գավաթի համար օգտագործել մեկ թեյի փաթեթիկ:

Թրմել 3-5 րոպե:


Նռնածաղկով այս փունջը կազմում են նռան ծաղիկը, ուրցը, դաղձը, սրոհունդը, մոշի տերևները և երիցուկը:

Նռան ծաղիկներն ունեն դառը, տտիպ համ, որն այս խառնուրդում թուլացրել ենք մյուս խոտաբույսերի կիրառմամբ:

Նռենին փոքր, մինչև 5 մ բարձրություն ունեցող ծառ է, փոքր, փայլուն եւ գրեթե մշտադալար տերևներով: Նրա ծաղիկները գեղեցիկ նարնջագույն-կարմիր են:

Յունանի (Unani- հունական բժշկություն` հարավային Ասիայում լայնորեն կիրառվող ավանդական բժշկության ձև) եւ Այուրվեդա (Ayurvedic -“երկարակեցության լիարժեք գիտելիք”, հնդկական ավանդական բժշկության համակարգ և ալտերնատիվ բժշկության ձև) բժշկություններում միայն նռան ծաղիկն է որ սահմանվում է որպես շաքարախտի դեղ:

Նռան հատիկներն ու ծաղիկները ունեն այնպիսի հատկություններ, որոնք կարող են նպաստել արյան մեջ շաքարի մակարդակի իջեցմանը, օգնել հիպերգլիկեմիայով եւ շաքարախտով հիվանդ մարդկանց: 2007 թ. "Journal of Medicinal Food" ամսագրում հրատարակված հոդվածում նշվում է նռան հատիկների, ծաղիկների եւ հյութի հիպոգլիկեմիկ ազդեցության մասին, առանձնացվում են նռան մեջ պարունակվող երեք հակաօքսիդանտ թթուներ որպես պոտենցիալ հակադիաբետիկ բաղադրիչներ:

2008-ին հրատարակված "Շաքարային դիաբետը, գիրությունը եւ նյութափոխանակությունը» ուսումնասիրության մեջ Հնդկաստանի Յունանի եւ Այուրվեդա բժշկական գիտությունների մասնագետները նկարագրում են նռան ծաղիկը որպես միջոց շաքարախտի դեմ: Ուսումնասիրության հեղինակները վկայում են, որ նռան ծաղիկն ունի որոշակի բաղադրիչներ, որոնք պատասխանատու են այդ ազդեցության համար` նշելով, որ դրանք կարգավորում են արյան շաքարի հաշվեկշիռը, իսկ այդ բաղադրիչների սինթետիկ տարբերակը սովորաբար օգտագործվում է հիպերգլիկեմիայի բուժման համար, ի թիվս այլ խանգարումների` կապված նյութափոխանակության հետ:

Այնուամենայնիվ Մերիլենդի Բժշկական Համալսարանի դոկտոր Սթիվեն Դ. Էրլիքը զգուշացնում է, որ առանց բժշկի նախնական հավանության շաքարախտով հիվանդները չպետք է խմեն նռան կամ որեւէ այլ մրգի հյութ:

Հազարամյակներ շարունակ նուռն օգտագործվում է ժողովրդական բժշկության մեջ: Լաբորատոր փորձերը նույնպես ապացուցել են նռան հակաօքսիդիչ, հակաբակտերային եւ հակավիրուսային հատկությունները:

Սակայն մինչ օրս, դեռևս չի հաջողվել ստեղծել մի դեղամիջոց, որը կարող է շահավետորեն համատեղել նռան ծաղկի մեջ պարունակվող ակտիվ բաղադրիչները, առանց անցանկալի կողմնակի ազդեցության:

Ժողովրդական բժշկության մեջ հազի դեպքում օգտագործում են նռան ծաղիկների փոշին: Ծաղիկները պետք է պահել արեւի տակ եւ չորացնել, փշրել և խմել տաք ջրով: Հիշողությունը բարելավելու համար ծաղիկների կոկոնները չորացնում են, փշրում, պատրաստում փոքր հաբեր և ընդունում օրական երեք անգամ:

Իհարկե, կարելի է նաև դրա փոխարեն խմել նռնածաղկի թրմաթեյ:


Բաղադրությունը` մանրացրած նռնածաղիկ, ուրց, դաղձ, սրոհունդ, մոշի տերևներ և երիցուկ:
Ուշադրություն` որպես բուժամիջոց օգտագործելիս անպայման խորհրդակցեք բժշկի հետ:
 
   
 
Copyright © 2009 - 2014 mountaintea.am